Amsterdam, 1989. Gabrielle is nog geen 23 jaar oud als ze kennismaakt met een groep Senegalese immigranten en een parallel universum wordt ingezogen. De muziek, het eten, de geuren en kleuren lijken in niets op wat ze kent vanuit het liefdevolle, maar beschermende katholieke milieu waarin ze is opgegroeid. Gabrielle valt als een blok voor de charmante percussionist Modou. Ze trouwen en krijgen twee kinderen. Langzaam maar zeker verandert het opwindende avontuur in een conflictueuze situatie. De band valt uit elkaar, het huwelijk strandt en Gabrielle bant Senegal uit haar leven.

Vijftien jaar na de scheiding wordt Modou ongeneeslijk ziek. Om haar kinderen te ontlasten besluit Gabrielle de zorg voor hun vader op zich te nemen. Dan blijkt ze meer verbonden te zijn met het land van haar ex-man dan ze dacht.

Yassa is een Senegalees gerecht van kip in een citroen-uiensaus. De stoofperen zijn de oer-Hollandse component uit de titel. Samen representeren ze, naast de Afrikaanse en de Europese cultuur, het zoet en het zuur van het leven. Het boek wordt afgesloten met het recept. In 2017 verscheen een korte versie van het boek als coververhaal in VPRO Gids #27.

Gabrielle Hagedorn (Amsterdam, 1966)

werkt als assistent-uitgever van de VPRO Gids en schrijft op haar blog Het Zilveren Randje over verlies en verlichting. Ze illustreert haar woorden met tekeningen in gemengde technieken. Daarnaast biedt Gabrielle als geschoolde ervaringsdeskundige de workshops Ruimte voor rouw in tekst en beeld aan.